Over BONGASTATE

Bongastate is een melkschapenbedrijf. Op Bongastate produceren ongeveer 500 schapen zo'n 200.000 liter melk per jaar.Boer Chris melkt zijn 500 schapen sinds februari 2009. Hij is begonnen met het verkopen van de melk en daarnaast heeft hij inmiddels een aantal culinaire producten ontwikkeld: kaas (Bongriis), pudding (Bonbrij) en ijs (Bongiis).Op deze site lees je meer over het reilen en zeilen op de boerderij en over de producten.

Klik voor meer informatie over de producten.

Zoeken

Adopteer een schaap

Hoe lijkt het jou om een herder te zijn? Wil jij dat wel eens ervaren? Wil jij een eigen schaap? Een echt Fries Melkschaap?
En wil jij yoghurt en verse kaas eten van je eigen schaap?
En aanwezig zijn op het lammetjesfeest en het schaapscheerdersfeest?

Op Bongastate kun je je eigen schaap kopen. En zo word je samen met anderen herder van de kudde.

Meer foto’s

Hoe werkt het?
Je eigen schaap kiezen
Waarom een schaap kopen?
Wat kost het?
Wat krijg je ervoor terug?
Wie heeft het beste schaap?
Overige spelregels (de kleine lettertjes)
Koop nu jouw schaap
Foto’s

Hoe werkt het?

Ieder schaap heeft een uniek nummer, dus het schaap dat jij kiest en koopt, wordt dan ook echt jouw schaap, en jij geeft haar een naam. Het schaap blijft op Bongastate, daar wordt het verzorgd, gevoerd en gemolken.

Je eigen schaap kiezen

Elk schaap heeft zijn eigen karakter en kenmerken, zie 140304 lijst met schapen. Op deze lijst staan bijvoorbeeld het registratienummer, geboortedatum, de productie-gegevens als het schaap al gemolken wordt, in welke periode het schaap waarschijnlijk gaat aflammeren, en eventuele bijzonderheden. Er is nog niet van elk schaap een foto. Zie onderaan deze pagina voor enkele foto’s van de schapen.

Waarom een schaap kopen?

De melkschapenhouderij in Nederland is niet vanzelfsprekend succesvol. De kostprijs van de melk is hoog. Ieder jaar sluiten er wel enkele melkschapenbedrijven. De overheid probeert de sector te steunen door subsidie te geven voor het ontwikkelen van producten met een hogere toegevoegde waarde, omdat ze bang is dat anders de melkschapensector, en daarmee het eeuwenoude Fries Melkschaap, verdwijnt.

Bedrijven met een onderscheidend eigen product doen het goed. Sinds de tweede helft van 2013 heeft Bongastate zo’n product, de BonYochert, een zachte en zuivere schapenmelk yoghurt volgens het recept van een Australische collega. Daarnaast geeft Bongastate workshops over de metafoor van herder en schaap. Daardoor zijn de perspectieven voor Bongastate goed. Het kost echter tijd om nieuwe producten in de markt te zetten.

Bongastate heeft hart voor zijn schapen en de verzorging van de schapen gaat voor alles. Daardoor heeft Bongastate een prachtige en gezonde kudde melkschapen. Met het kopen van een schaap help je samen met anderen om de kudde van Bongastate in stand te houden, en daarmee ook het beschermde Fries Melkschaap. Doe je mee?

Wat kost het?

Je betaalt eenmalig € 300,- + 6% BTW = € 318,- voor je schaap. Verder zijn er geen kosten, het voer en de verzorging neemt Bongastate voor zijn rekening, in ruil voor de melk. Bij aankoop krijg je een eigendomsbewijs met een foto van jouw schaap.

Uiteraard heeft Bongastate voorkeur voor eenmalige betaling. Als je wilt kun je het bedrag van € 318,- echter ook in maandelijkse termijnen van minimaal € 15,- betalen.

Wat krijg je ervoor terug?

In de eerste plaats krijg je natuurlijk je eigen schaap. We houden je op de hoogte van het wel en wee van jouw schaap en als jouw schaap heeft gelammerd krijg je een geboortekaartje met een foto van de lammetjes.

Het schaap geeft melk. Daarvan betaalt Bongastate het voer en de verzorging. Maar daarvan kun jij natuurlijk af en toe meeproeven, omdat het jouw schaap is. Schapenzuivel is de meest gezonde zuivel, het is echt lekker, en ook geschikt voor mensen met koemelkallergie. Je kunt kiezen tussen melk, yoghurt en verse kaas, of een mix van deze producten. In totaal voor een bedrag van € 15,- per jaar. Dat komt neer op

 • 10 liter melk,
 • 8 bekers (500 ml) yoghurt of
 • 4 verse kaasjes (250 gr).

In plaats van zuivel mag je ook kiezen voor de wol van jouw schaap.

Verder organiseert Bongastate ieder half jaar een evenement voor alle herders  van de kudde, zoals een lammetjesfeest of een schaapscheerdersfeest. Bij deze evenementen kun je ook je producten meenemen.

Tot slot, je ontvangt ieder kwartaal de Bongastate Nieuwsbrief.

Wie heeft het beste schaap?

Een schaap geeft zo’n 1,5 liter melk per dag. Eén keer per kwartaal meten we van ieder schaap hoeveel melk het geeft. De eigenaars van de drie beste schapen ontvangen daarvan bericht en krijgen een extra beker BonYochert. In de praktijk zijn het steeds weer andere schapen die het meeste melk geven, omdat de productie afneemt naarmate ze langer gemolken worden. Als ze opnieuw aflammeren gaat de productie weer omhoog.

Overige spelregels (de kleine lettertjes)

1. Jij bent de economische eigenaar van het schaap, Bongastate verzorgt het schaap in ruil voor de melk. Dit betekent dat Bongastate ook de beslissingsbevoegdheid houdt over het schaap, bijvoorbeeld:

 • De te kiezen behandeling bij ziekte;
 • Aanhouden of verkopen van de lammetjes;
 • Verkopen van een schaap dat te weinig melk geeft.

 

Over dit soort beslissingen wordt je als eigenaar uiteraard wel altijd geïnformeerd.

2. Als je schaap dood gaat, en je wilt weer een schaap, dan mag je voor € 150,- + 6% BTW = € 159,- een ander schaap kopen. Als Bongastate vanwege gezondheids- of productieproblemen jouw schaap verkoopt, dan is de opbrengst uiteraard voor jou. Ook dan mag je voor € 159,- een nieuw schaap kopen.

3. De lammetjes die geboren worden zijn het economisch eigendom van Bongastate. Zowel de verzorgingskosten als de opbrengsten zijn voor rekening van Bongastate.

4. Bij het ministerie moet van ieder schaap de locatie bekend zijn. Daarvoor staat ieder schaap geregistreerd onder een UBN (uniek bedrijfs nummer), feitelijk is dit een locatienummer. Jouw schaap blijft geregistreerd onder het UBN van Bongastate, maar dat staat los van het eigenaarschap. Jij bent eigenaar, het is jouw schaap.

Koop nu jouw schaap

Doe je mee? Wil jij een eigen schaap? En wil jij de kudde van Bongastate helpen overleven? Stuur dan de volgende gegevens aan Chris.de.jong@online.nl of vul het formulier in onderaan deze pagina.

 • Naam
 • Adres
 • Postcode
 • Woonplaats
 • Telefoonnummer
 • Email-adres
 • Het nummer van het door jou gekozen schaap
 • De naam die jij het schaap geeft
 • Bij maandelijkse betaling het bedrag per maand (minimaal € 15,-)

 

En maak € 318,- of het maandbedrag over op NL82ABNA0446024775 t.n.v. Ch. de Jong o.v.v. het nummer van het door jou gekozen schaap.

Als jouw gegevens en de betaling zijn ontvangen, krijg je het eigendomsbewijs met foto van jouw schaap toegezonden.

 1. *
 2. *
 3. *
 4. *
 5. *
 6. *
 7. *
 

cforms contact form by delicious:days

meer foto’s